Vogelperspektive Klosterhof
Vogelperspektive Klosterhof © Jörg Hempel
Diaphanous Space... 02.jpg
Diaphanous Space... 02.jpg © Jörg Hempel
Schriftfassade
Schriftfassade © Jörg Hempel
diaphaner Raum
diaphaner Raum © Jörg Hempel
transluzentes Fassade
transluzentes Fassade © Jörg Hempel
Glasbedruckung
Glasbedruckung © Jörg Hempel
Ausstellungsfläche bei Abendlicht
Ausstellungsfläche bei Abendlicht © Jörg Hempel
Baukörper bei Abendlicht
Baukörper bei Abendlicht © Jörg Hempel
transluzente Fassade bei Abendlicht
transluzente Fassade bei Abendlicht © Jörg Hempel
transluzente Fassade bei Abendlicht
transluzente Fassade bei Abendlicht © Jörg Hempel
Hopfengarten bei Abendlicht
Hopfengarten bei Abendlicht © Jörg Hempel

Projektteam

Gerhard Kalhöfer, Holger Gossner, Marc Rogmans, Daniel Angulo Garcia, Sabrina Latsch, Anne Schroeder

Projektteam Wettbewerb

Gerhard Kalhöfer, Heike Prehler, Ulli Wallner

Bauherr

Stadt Arnsberg

Stadt

Arnsberg

Beteiligte

Tragwerksplanung: Schlaich Bergermann und Partner - Schlaich Bergermann und Partner, Lichtplanung: Silvia Quintiliani - Dinnebier Licht GmbH, Ausstellungsgestaltung: Kalhöfer & Rogmans Ausstellungsgestaltung

Datum

2006

Bildrechte

Jörg Hempel

Diaphanous Space... - Ausstellungshalle, Kloster Wedinghausen

Architecture
After the closure of the monastry in 1803, parts of the building had been demolished. The opening of the courdyard through the demolition of the south wing 1885 was a architectonical loss, but symbolised also the changing of european society at that time and gave new quality of light and deepness into the space
The project of Kloster Wedinghausen (Monasty Wedinghausen) links the spatial contradictions of openness and closeness. The visitor is entering a closed space and feels at the same time a lineare space, which leads from inner to outsideworld.

Monastry Courtyard
The courtyard is a place of quitness and consiousness. The clear rhythm of ist ground symbolise the spiritual relevance of the space. The visitor is forced to think about the relationship of space time and body and to live secular and spiritual dimention.

Light - Pavillon
The Light - Pavillon replaced in modern form the old gone south wing of the monastry. It underlines the boarder of the former courtyard without blocking any visual relationship to the outside. The building tipologie and the graphic of the fassade creates in modern and abstract ways relationships to the surrounding buildings (relationchips to the changing contast of walls and windows) and give coherence.
The text express the interlectual, spiritual relevance of the side a space of faith and rationality It is the famos beginning of the Gospel of Johannes „Im Anfang war das Wort, und das Wort war bei Gott, und Gott war das Wort” (Joh 1,1).
The light going through the transparente fassade change the image of the building during day and night in a light sculpture.

Gardenroom
The gardenroom is a referenze to the forest and nature nearby. The green living space give a contrast to the clear and austere courtyard. His plants will create in future an additional green space as an extention of the light house

Construction
The glass pavillon us the maximal possible size of overhanging glasspanells. The steelwork con

Publikation
Buch
Architecture Now 7, Philip Jodidio, Taschen Verlag Köln, 2010 

Zeitschrift
C3, No. 297, 2009, Seoul (KR)
db Deutsche Bauzeitung: 6/07 Tag und Nacht, Stuttgart
Skin, Architektur BauForum, 5/07, Wien (A)

TV
Reihe Meisterwerke, 9.2013, WDR WestArt, Köln